صفحه شخصی علی سرکانی   
 
نام و نام خانوادگی: علی سرکانی
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: کارشناسی عمران - پایه نظام مهندسی: دو
شغل:  کارمند
شماره نظام مهندسی:  20-300-06646
تاریخ عضویت:  1389/01/17
 روزنوشت ها    
 

 سی‌و‌سه پل ترک برداشت بخش عمومی

28

به نوشته روزنامه شرق، از همان اولین روزهایی که مسیر عبور قطار شهری اصفهان از مسیر خیابان چهارباغ و در نزدیکی سی‌وسه پل اعلام شد، همه کارشناسان و دوستداران میراث فرهنگی اصفهان از خطر فراوان حرکت‌های پیاپی قطارهای مترو و تکانه‌های بی‌شمار آن برای آثار تاریخی موجود در این مسیر و به ویژه این پل اعلام نظر کردند، با این حال اما مسوولان شهری اصفهان به هیچ کدام از این تذکرات و هشدارهای کارشناسی توجهی نکردند.

تونل‌سازی مترو اصفهان آغاز به کار کرد و دو مسیر رفت‌وبرگشت مترو در قالب دو تونل جداگانه حفاری شد، مسیر برگشت که از سی‌وسه پل فاصله دارد و از جنوب به شمال است، برقرار شد و کار حفاری آن پایان یافته است ولی دستگاه حفار در مسیر رفت که از شمال به جنوب حفاری می‌شود با عبور از زیر بستر سی‌وسه پل در ابتدای بلوار ملت و ضلع جنوبی پل دچار انحراف شد و همان‌جا نیز متوقف شده است.

انحراف دستگاه حفار

دو‌سال پیش در ماه‌های میانی سال 88 بود که برای اولین بار خبر انحراف دستگاه حفار تونل مترو اصفهان و برخورد آن با پی سی‌وسه پل منتشر شد. دستگاه حفر تونل (TBM) شرکت قطار شهری اصفهان که دستگاهی دست دوم و ساخت شرکت آلمانی «هنرکرشت» است، با انحراف از مسیر تونل شرقی خط شمال- جنوب مترو اصفهان پس از عبور از زیر رودخانه زاینده‌رود در حدود 30‌رینگ (طولی معادل 40‌متر) در کنار سی‌وسه پل به اشتباه حفاری کرد و همان‌جا متوقف شد.

آن روزها بحث درباره این دستگاه و آسیب احتمالی وارد شده به سی‌وسه پل بر پایه حدس‌ها و گمانه‌ها بود. نه خبرنگاران اجازه ورود به تونل را داشتند و نه کارشناسان میراث فرهنگی، مسوولان شهری و مترو نیز در این‌باره اظهار نظر می‌کردند، با این حال برخی افراد محلی می‌گفتند همان روزها خاکی زرد رنگ و متفاوت در میان خاک‌های حفاری شده تونل دیده شد که این مساله نگرانی بیش از پیش کارشناسان و دوستداران میراث فرهنگی را موجب شد. همچنین گفته می‌شد این خاک ناشی از برخود دستگاه با پایه‌های پل در زیر زمین است. حتی با این وجود هم اجازه تحقیق و بررسی دقیق در این‌باره صادر نشد تا همچنان مساله مترو و سی‌وسه پل در هاله‌ای از ابهام باقی بماند.

نشست زمین در ده متری پل

در آخرین ماه‌های سال گذشته بود که مسوولان شهری اصفهان و شرکت مترو این شهر بعد از توقف دوساله دستگاه در زیر زمین و خوابیدن کار حفاری مترو اعلام کردند کار خود برای اصلاح مسیر دستگاه را آغاز خواهند کرد. همان ایام بار دیگر وقوع حادثه‌ای در فاصله کمتر از 10متری از رمپ جنوبی پل هشداری دیگر باره بود، شکافی در حدود یک و نیم در سه متر و عمق نزدیک به دو تا سه متر در نزدیکی سی‌وسه پل باز شد که مسوولان به صورت شبانه آن را پر کردند و اطلاعاتی دقیق از دلایل اصلی آن منتشر نکردند. این نشست درست در نقطه‌ای بوده که دستگاه حفار آخرین حفاری‌ها را انجام داده است. راهکارهای پیشنهادی کارشناسان و مسوولان شهری و شرکت مترو اصفهان تاکنون نتیجه‌ای نداده و دستگاه همچنان در جای خود متوقف است.

نیاز به مرمت های کارشناسی

با این حال اما آن‌گونه که عکس این گزارش نیز به وضوح نشان می‌دهد، بخش‌هایی از بدنه سازه پل دچار آسیب شده است، حالا چند روزی است مسوولان سازمان میراث فرهنگی اصفهان داربست‌های مرمتی روی شانه‌های سی‌وسه پل بسته‌اند و در حال انجام بندکشی بر بخش‌هایی از پل هستند تا این شکاف و دیگر آسیب‌های موجود بر بدنه پل را اصلاح کنند. این در حالی است که به اعتقاد کارشناسان مرمت، آسیب‌های وارد شده بر قامت
سی‌وسه پل بیش از آنکه به مرمت‌های دم دستی نیاز داشته باشند به بررسی‌های علمی و کارشناسی و همچنین علت‌یابی دقیق نیاز دارند.

مجدالدین رحیمی، کارشناس ارشد رشته مرمت و احیای بناها و بافت‌های تاریخی است، او در این‌باره می‌گوید: «‌رفتار سازه‌ای این پل تاریخی به‌صورت ثقلی است و به‌دلیل فرسودگی ناشی از عوامل مختلف دارای توانایی و مقاومت بسیار بالایی نیست، به همین دلیل مستندنگاری دقیق وضعیت موجود و نصب تجهیزات مانیتورینگ و پایش لحظه به لحظه برای بررسی رفتارهای سازه در برابر حوادثی چون عبور دستگاه حفار مترو در نزدیکی آن و همچنین تردد ماشین‌ها و عبور مردم از روی آن ضرورت دارد. کنترل و بررسی ارتعاشات ناشی از تردد وسایل نقلیه و نشست‌های احتمالی بخش‌هایی از پل (حتی به میزان بسیار کم) ناشی از عوامل مختلف باید مورد رصد و کنترل باشد.»

رحیمی در ادامه می‌افزاید: «با توجه به نوع سازه این یادگار تاریخی باشکوه و ارزشمند، هرگونه تغییر در مکانیسم طبیعی و اصیل آن به بروز عوارضی خاص منجر خواهد شد. با نگاهی دقیق به بخش‌های مختلف این پل، وضعیت فرسودگی و بخش‌های آسیب‌دیده آن، متوجه این موضوع مهم خواهیم شد که در صورت عدم رعایت اصول و نکات فنی خاص، عبور مترو تاثیر بسیار مخربی بر این پل خواهد گذاشت. با توجه به تغییرات ایجادشده در پیرامون این اثر ارزشمند، نباید عارضه‌هایی همچون ترک و شکاف ایجادشده را بدون دقت به علل بروز آن، با ملات پر و به سادگی از آن چشم‌پوشی کرد. بروز ترک در بنای تاریخی بیانگر وجود عوامل مخل است که پایداری بنا را تهدید می‌کند و رفتاری عامیانه کردن با این‌گونه عوارض در زمانی نه‌چندان دور عوارض بسیار ناخوشایندی را به بار خواهد آورد.»

این کارشناس مرمت در ادامه با تاکید بر لزوم توجه اصولی به سی‌وسه پل تصریح می‌کند: « عدم توجه اصولی به فرآیند حفاظت کالبدی با بهره‌گیری از تکنولوژی‌های مدرن در یادگاران تاریخی، منجر به بروز عوارضی می‌شود که عملیات مرمت را به‌همراه خواهد داشت. در صورتی که با حفاظت، پایش و مانیتورینگ مستمر و هوشمند، این قابلیت وجود دارد که با تمهیداتی بروز عوارض را به حداقل ممکن رساند و با کمترین میزان مداخله در کالبد یادگاران تاریخی چون سی‌وسه پل، آن را با رعایت اصل امانتداری، به نسل‌های آینده بسپاریم.»

موضوع امنیتی شده است

در همین حال یک منبع آگاه در اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان که نمی‌خواهد نامش ذکر شود می‌گوید: «‌در آسیب رساندن دستگاه و مترو اصفهان به سی‌وسه پل هیچ شکی نیست، هم اکنون نیز دستگاه شانه به شانه ضلع جنوبی پل و روبه‌روی هتل متوقف شده است.

آخرین راهکاری که مسوولان در دست دارند ایجاد یک حفره بزرگ در میدان اول چهارباغ در هزارجریب است تا شاید بتوانند با دسترسی به دستگاه تیغه‌های آن را مرمت کنند. حتی شایعه‌هایی به گوش می‌رسد که قطع کردن آب زاینده‌رود برای حل معضل این دستگاه حفار و فراهم کردن شرایط برای مرمت آن است.»

این کارشناس در پاسخ به این سوال که آیا کارشناسان سازمان میراث فرهنگی از تونل و دستگاه حفار بازدید کرده‌اند، می‌گوید: «‌تعدادی از کارشناسان سازمان برای دیدن وضعیت یک‌بار وارد تونل شده‌اند اما هیچ‌کدام اجازه مصاحبه و اعلام نظر ندارند. » این شکاف در سقف یکی از دهانه‌های پل تازه اول کار است، چرا که حتی اگر دستگاه حفار تونل مرمت شود و مترو اصفهان شروع به کار کند، قطارها باید دست‌کم هر پنج دقیقه یک‌بار از زیر سی‌وسه پل عبور کنند، هر بار عبور قطار برابر است با یک‌بار لرزیدن سی‌وسه پل، این یعنی قرار است این شاهکار معماری صفوی در آینده هر پنج دقیقه یک‌بار به لرزه درآید.

با وجود این شکاف و دیگر تبعاتی که تکانه‌های ناشی از عبور قطار برای این سازه تاریخی خواهد داشت، باید منتظر آسیب‌ها و شکاف‌های بیشتری در بدنه این پل تاریخی بود. سی‌وسه پل که 295‌متر طول و 75/13متر عرض دارد در تاریخ ۱۵‌دی ۱۳۱۰ با شماره ثبت ۱۱۰ به‌عنوان یکی از اولین اثرها در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌ است. سی‌وسه پل در زمره اولین آثاری است که شاه عباس اول دستور ساخت آن را در پایتخت رویایی خود به معماران خوش سلیقه دربارش داد.

دوشنبه 7 شهریور 1390 ساعت 08:29  
 نظرات    
 
م افتخاری 09:55 دوشنبه 7 شهریور 1390
21
 م افتخاری
یادمان نرفته‌است که یکی از مسولین سابق فرموده بودند " این مشکل میراث فرهنگی و آثار باستانی است که بر سر راه پروژه‌های عمرانی قرارگرفته‌اند" پس به این ترتیب معلوم است که مقصر کیست و راه حل چیست ....
داود دلدار 13:37 دوشنبه 7 شهریور 1390
16
 داود دلدار
یه فکری هم باید داشته باشیم به : "بحث محیط ریست و فجایع خشک شدن دریاچه ارومیه "
نازنین بهشتی 14:24 دوشنبه 7 شهریور 1390
13
 نازنین بهشتی
اینم اولین واکنش مسئولان شهر:

مدیرعامل سازمان قطار شهری شهرداری اصفهان ترک برداشتن سی وسه پل را به دلیل دستگاه حفار مترو را تکذیب و تاکید کرد: تاکنون عملیات اجرایی مترو هیچ گونه خسارت وآسیبی به سی و سه پل وارد نکرده است.
وی با اشاره به این که هم اکنون با فاصله ۵۰۰ متری دستگاه از سی و سه پل نمی تواند از این طریق اتفاقی رخ داده باشد اذعان داشت: سند تمامی گفته ها در دادگستری اصفهان موجود است چرا که قبل از ورود دستگاه حفار به رودخانه سازمان قطار شهری از دادگستری تامین دلیل کرد.
وی با بیان این که پیش از این تک تک ترک ها و شکاف سی وسه پل از سوی کار شناسان رسمی دادگستری صورت جلسه شده است ادامه داد: در حال حاضر مدارک لازم در دادگستری اصفهان قابل دسترسی است.
مدیرعامل سازمان قطار شهری شهرداری اصفهان با تاکید بر این که تمام تلاش ها بر این است تا علاوه بر حفظ میراث فرهنگی وضعیت حمل ونقل عمومی در اصفهان سرو سامان پیدا کند اظهارداشت:تاکنون تونل غربی خط اول مترو اصفهان (شمال-جنوب) حفاری شده است، و فازاول خط یک مسیر قدس-شهید باهنر دارای ۹ ایستگاه در سال گذشته تکمیل و آماده پذیرش واگن است.
وی با اشاره به حفاری تونل شرقی مترو تصریح کرد: خوشبختانه دستگاه حفار( TBM) در تونل شرقی از زیر هتل سوئیت و ساختمان ها بدون هیچ مشکلی عبور نموده و۹۰۰ رینگ و در حدود ۱۳۰۰ متر از تونل شرقی باقی مانده که تا سه ماه آینده تونل نیز تکمیل می شود.

منبع: ایمنا، 7/6/90
بلال مرادی قره تپه 17:28 دوشنبه 7 شهریور 1390
11
 بلال مرادی قره تپه
می خواهند سی و سه پل را مثل بقیه آثار باستانی ها خراب کنند و اصفهان را از نصف جهان به یک دهم جهان تبدیل کنند.
حمید رضا شجاعی 18:45 دوشنبه 7 شهریور 1390
13
 حمید رضا شجاعی
در اقدامی عجیب! کارشناس!!!!!!!! میراث فرهنگی گفته:
دم سی و سه پل گرم. فعلا خبری نیست. بچه ها خیالشون راحت باشه. می گی نه؟ اینم لینک خبر که اتفاقا توی همین سایت iiiiwe هم نقل شده. بفرما:
http://www.irna.ir/NewsShow.aspx?NID=30539904
حمید رضا شجاعی 18:47 دوشنبه 7 شهریور 1390
12
 حمید رضا شجاعی
باعث خوشحالی فراوان است چنانچه آقای ابراهیم فولاد صنوبری دلیل مخالفت خود را به طور شفاف اعلام کنند.
محمد مهدی مدرس نیا 19:11 دوشنبه 7 شهریور 1390
16
 محمد مهدی مدرس نیا
دغدغه ما فقط تغییر نام خلیج فارسه. سایت راه می اندازیم طومار پر میکنیم. به همه اطلاع رسانی میکنیم تا تو گوگل به نفع واژه "خلیج فارس " رای بدن، اما بخاطر فجایع عینی که جلو چشممون اتفاق میفته هزار تا توجیه آورده میشه برای نمونه در مقابل خشک شدن (بستن آب)زاینده رود که کل اکوسیستم طبیعی منطقه را بهم زد ،باعث خشک شدن کلی چاه و بیکار شدن کشاورزان پایین دست با آن همه اعتراض چی شد؟؟
خشک شدن در یاچه ارومیه ، مقبره کورش ،خراب کردن کلیسا در کرمان دهها مورد مشابه چه اقدامی شد؟؟
چرا باید تو موزه های خارج از کشور پر باشه از زیر خاکیها و عتیقه جات قدیمی ایران و بعضا بخشهایی از آثار باستانی ویران شده؟؟؟
چرا به همین آثار باستانی موجود که خیلیهاشون جلو چشممون در حال خراب شدن اهمیت نمیدیم؟!!مگر نه اینکه اینها بخش مهمی از فرهنگ وتمدن شناخته شده ما هستند!!!؟؟
در خصوص 33 پل هم از فردا منتظر باشید که بجای چاره اندیشی ،هر شخص و ارگان مربوط و نامربوطی دیگری را مقصر میداند ، تازه اگر اتفاق رخ داده را بپذیرند.
.
.
.
.
بهروز بیگلر 20:42 دوشنبه 7 شهریور 1390
11
 بهروز بیگلر
تازه تکذیب هم شده

اصفهان / واحد مرکزی خبر / اجتماعیترک خوردگی سی و سه پل اصفهان تکذیب شد .در پی انتشار خبری مبنی بر تخریب دهنه ششم سی و سه پل در پایگاه های خبری ،اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان این خبر را تکذیب کرد .مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان گفت : اکنون هیچ خطری پایه های سی و سه پل را تهدید نمی کند .

آقای حیدری پور افزود : مرمت سی و سه پل جزو طرح های مرمتی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان است که سه ماه پیش آغاز شد .وی با اشاره به اخبار منتشر شده از سوی برخی رسانه ها گفت : با توجه به حضور کارشناسان و احداث کارگاه مرمت و حضور روزانه کارشناسان و مرمت گران در محل پل تاریخی سی و سه پل ، چنانچه خطری پل را تهدید کند پیش از همه میراث فرهنگی متوجه آن خواهد شد .

سی و سه پل معروف از شاهکارهای بی نظیر دوره شاه عباس اول صفوی در سال 1005-1011 هجری قمری+ بنا شد .این پل در گذشته با 40 دهانه ، چهار باغ عباسی را به چهار باغ بالا (جلفا) متصل می کرد که اکنون سی و سه چشمه آن باقی مانده است . اسامی دیگر سی و سه پل ، الله وردیخان ، جلفا ، چهل چشمه ، چهار باغ و پل زاینده رود است

شرق نوشته یک روز پس از انتشار گزارش ترک‌خوردگی بخشی از سقف سی‌و‌سه‌پل، عکس‌های تازه‌تری از دیگر آسیب‌های وارد شده به این پل تاریخی به جا مانده از زمان شاه‌عباس صفوی توسط شرق منتشر می‌شود. مدتی است که اداره کل میراث فرهنگی استان، داربست‌هایی را در ضلع جنوبی سی‌و‌سه‌پل برپا کرده است تا شکاف‌ها و آسیب‌های به وجود آمده در پی حفاری‌های شرکت قطار شهری و همین‌طور خشک شدن زاینده‌رود بر بدنه پل را بپوشاند.

به نوشته این روزنامه مسوولان اداره میراث فرهنگی اصفهان گویا نه آن روز که مجوز عبور خط مترو را از مسیر خیابان چهارباغ و زیر سی‌و‌سه‌پل دادند و نه امروز که داربست‌های مرمتی را به شکلی ناشیانه بر شانه‌های پل بر افراشته‌اند دغدغه حفاظت از سی‌و‌سه‌پل مهم‌ترین و مشهور‌ترین نماد نصف جهان را نداشته‌اند
منبع : مهندس ایران عمران
سایه ذاکری 22:30 دوشنبه 7 شهریور 1390
15
 سایه ذاکری
ایران تو چه چیزایی دیدی و چه چیزایی داری میبینی......
فعلا که دوربینانو رو روشن کردن،همه سقف های سی و سه پل نازنینو نشونه گرفتن که "نه بابا کو ترک،اینا مال الان نیست که،تقصیر مترو نیست که.ببینین رو این ترک ها عنکبوت خونه کرده که ثابت میکنه اینا مال قبل"
:-(
شکوفه سلیمی 01:10 سه شنبه 8 شهریور 1390
15
 شکوفه سلیمی
آقای مهندس سرکانی امشب توی اخبار 20:30 داشت با یکی از مسؤلین میراث فرهنگی صحبت میکرد و اون شخص میگفت شایعست حتی دهانه ششم پل را هم برای مصداق حرفشون نشون دادند که سالمه،اما...
من که به میراث فرهنگی اعتماد ندارم چون بعدش یکی از ترکای قبلی پل را نشون دادن و اون شخص گفت این ترک ربطی به مترو نداره!!
جعفر شکری 05:40 سه شنبه 8 شهریور 1390
15
 جعفر شکری
آقا جان نهایتا چند تا ترک برداشته! هنوز که نابود نشده!

نابود که شد کل پل و با خاک یکسان شد، شاااااااااید دست از این کارا بردارن. البته شااااااااید
هیوا آتشبار 13:06 سه شنبه 8 شهریور 1390
19
 هیوا آتشبار
آتش به دو دست خویش در خرمن خویش / "ما" خود زده ایم که را کنیم دشمن خویش.
حسن ابراهیمی 06:04 چهارشنبه 9 شهریور 1390
11
 حسن  ابراهیمی
با سلام
من از سی و سه پل چیز خاصی نمیدونم ، اگر اسمش الان سی و سه پله بخاطر اینه که سی و سه تا چشمه داره ؟ و از گفته های دوستان متوجه شدم در گذشته چهل تا چشمه داشت ، پس هفت تا چشمه دیگه این پل تاریخی چی شدن ؟ اگر خبر ترک برداشتن پل رو تکذیب میکنن پس چرا داربست بستند و مرمتش میکنن !!!!!!
بله دوستان شاعری گفته : " آدم اینجا تنهاست " وقتی ما آدمها با این جمعیت زیادمون هر کدوم از ما اینجا تنها هستیم ، دیگه چه رسد به یک پل ، پلی که در طول عمرش خیلی از ما آدمها رو دیده ، حتی آدمهایی که ما تا حالا ندیدیم شون ، این پل دیده ، پلی که قرنها زیر پای ما آدمها قالیچه پهن کرده و دست ما رو گرفته و مارو از اینور رودخانه به سلامت برده به اونور رودخانه ، پس نباید این پل رو تنها گذاشت و نگذاریم اون احساس تنهایی کنه ، پس نباید سلامتیش بخطر بیافته چون اون آدمها رو همیشه سلامت به مقصد میرسوند. با تشکر
النا گرامی 12:18 پنجشنبه 10 شهریور 1390
10
 النا گرامی
افسوس. ایکاش دوستانی که در اصفهان زیبا ساکنن یه عکس از این فاجعه می گرفتن و به سایت ارسال می کردن.
محمدرضا افقری 13:59 شنبه 12 شهریور 1390
6
 محمدرضا افقری
تقصیر مترو نیست اشکا ل تو بینش بعضی مهند سین ما ست که آثار با ستا نی را در نمی کنند